Hoe kunnen we helpen?

Categorieën

Uw curriculum vitae paraat

U bent hier:
< Terug naar overzicht

Uw curriculum vitae paraat

© J.C.Harry van Ingen

In het vorige artikel in Kijk op het Noorden, “Een uitnodigende sollicitatiebrief”, werd gesteld dat het schrijven van een sollicitatiebrief een kunst is, die veel oefening vereist. Het opstellen van een goede curriculum vitae (cv) vereist eveneens de nodige aandacht en oefeningen. Veel gelegenheid tot oefenen krijgt men meestal niet omdat een sollicitatiebrief en ook een cv meestal alleen dan worden opgesteld bij een zoektocht naar een nieuwe functie. Toch is het beschikken over een goede en regelmatig geactualiseerde cv erg praktisch.

U kunt bijvoorbeeld onverwacht worden gebeld door een headhunter met de vraag of u “in” bent voor een aantrekkelijke nieuwe functie. Mocht u belangstelling hebben dan zal meteen diens volgende vraag zijn of u hem per ommegaande uw cv wilt toesturen. In een dergelijke situatie is het erg handig wanneer u uw actuele cv paraat hebt. Maar er zijn natuurlijk meerdere redenen om een goede cv bij de hand te hebben. In de huidige roerige economische tijden neemt de kans toe dat u toch nog een keer van functie en organisatie zult (moeten) veranderen. Een van de eerste taken die u dan moet uitvoeren is het opstellen van een cv. De ervaring leert dat het in dergelijke stressvolle omstandigheden veel tijd en energie kost om een cv op te stellen. Ook in uw huidige functie, waarvan het lijkt dat het allemaal wel prima loopt, kan het gevoel u besluipen of u deze positie nog veel langer wilt blijven bekleden. Wanneer er dan een prachtige functie langskomt, die helemaal geknipt voor u is, zou het zonde zijn wanneer u uw cv niet op orde hebt. Nog een voorbeeld: wanneer u een kennis tegenkomt die u een tip geeft voor een nog niet gepubliceerde vacature is snel en alert reageren de sleutel voor succes. Regeren is dus in alle gevallen vooruitzien.

Er zit daarnaast een belangrijk psychologisch aspect aan het opstellen en regelmatig bijhouden van uw cv. U gaat daarmee meer beseffen wat uw waarde is. In bijvoorbeeld functionerings- en beoordelingsgesprekken is het verstandig, dat u uw eigen waarde kent. Want door het beseffen van deze waarde krijgt u meer eigenwaarde en zeker ook meer zicht op uw marktwaarde.

In een loopbaanbegeleiding komt natuurlijk altijd de vraag naar voren, wat een goed cv is. Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden, omdat een cv altijd erg persoonsgebonden is. Maar het antwoord wordt altijd duidelijk wanneer u er een aantal onder ogen krijgt. Dat betekent dus dat u zich voortdurend moet realiseren dat u uw cv voor een ander schrijft die snel een indruk moet krijgen van u als persoon met uw persoonskenmerken en competenties én van u als de gezochte functionaris met de door u opgebouwde kennis en opgedane ervaring. De doelstelling waar u in uw loopbaan naar toe wilt, geeft uw ambitie weer waarmee eveneens de begeerde wending in uw carrière wordt verklaard.

Aan de lay-out moet serieus aandacht worden besteed, omdat dit natuurlijk het eerste is wat opvalt aan een cv. U moet de lezer gunstig stemmen: een mooi en leesbaar lettertype, een goede verdeling van de correcte tekst, inclusief de witregels, geen afkortingen, een goede kwaliteit papier, et cetera. In de litteratuur en de wordprocessingprogramma’s zijn vele voorbeelden en formats beschikbaar aan de hand waarvan u uw cv kunt opstellen. U moet daarbij niets essentieels en u moet natuurlijk wel uw cv onderscheidend (blijven) houden. Het mag geen eenheidsworst worden en absoluut niet te lang en uitputtend zijn, maximaal twee A4-tjes.

Een cv moet altijd waarheidsgetrouw zijn. Dat betekent dat alles wat u opschrijft u met concrete voorbeelden moet kunnen aantonen. Een ervaren selecteur prikt snel door die zaken heen die niet kloppen en dat verkleint natuurlijk uw kansen op succes. Wanneer u iets ouder bent dan is de mogelijkheid reëel dat u geen HBO- of WO-opleiding heeft gevolgd of heeft kunnen volgen. Dat betekent echter niet dat u het niveau niet heeft. U moet bij de rubriek “opleiding” aangeven dat u wel over het niveau beschikt en met een enkele zin aangeven waarom dat het geval is. De zogenaamde gaten in uw cv, die door langdurige ziekte zijn ontstaan of vanwege het feit dat u een periode werkzoekend bent geweest, moet u ook kunnen verklaren. In uw sollicitatiebrief kunt u aangeven wat u in een dergelijk tijdsbestek heeft gedaan en dat u dat goed in de toekomstige functie kunt toepassen. Het is zonder meer een bijzondere levenservaring die u heeft opgedaan. Immers, wanneer u er goed bent uitgekomen, getuigt dat van een grote levenskracht.

Natuurlijk kan in dit artikel niet alles uitputtend worden behandeld. De bedoeling is om u bewust te maken van het belang van het beschikbaar hebben van een actuele en goede cv. Natuurlijk moet u het leeuwendeel zelf doen, maar het is verstandig om anderen in te schakelen die u daarbij kunnen helpen. Zowel vrienden en bekenden als een loopbaanbegeleider, die als professional bij het opstellen van uw cv kan helpen en begeleiden.

KIJK op het noorden, januari 2005, 305, pagina 53

Inhoud