Hoe kunnen we helpen?

Categorieën

Netwerker gevraagd

U bent hier:
< Terug naar overzicht

Netwerker gevraagd

© J.C.Harry van Ingen

Er wordt sinds mensenheugenis genetwerkt. Ten opzichte van enkele jaren geleden merk je dat dat meer en meer maatschappelijk wordt geaccepteerd. Een gebruikelijke vorm van netwerken is om naar allerlei bijeenkomsten te gaan. Je ontmoet daar bekende mensen en leert nog niet bekende mensen kennen. Zo kun je bestaande contacten op een eenvoudige wijze onderhouden en je product of dienst bij nieuwe contacten onder de aandacht brengen. Je hoopt vanzelfsprekend, dat het klantenbestand zich uitbreidt. In principe zijn degenen die netwerken vooral eigenaren van bedrijven, commercieel directeuren of managers. Zij zijn verantwoordelijk voor de acquisitie. Naast de bijeenkomsten zijn er vele informele netwerken, zoals verenigingen, clubs, het old boys network, etcetera.

Naast deze vorm bestaat er nog een andere, iets minder bekende vorm, namelijk het netwerken met als doel: het vinden van een nieuwe functie. Het is wennen voor degenen, die dat gaan doen. Netwerken in deze vorm moet je leren. Dat komt omdat men in doorsnee gewend is aan solliciteren op een functie via een advertentie. Wat men zich in het begin meestal niet realiseert, is dat de kans om via een advertentie uiteindelijk een nieuwe functie te verwerven erg laag is. Het hoogste scoort het vinden van een functie via netwerken. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste: men is de enige sollicitant voor een mogelijke vacante functie. Men heeft dus niet vele concurrenten, zoals bij het solliciteren op een advertentie. Ten tweede komen meer dan de helft van de vacante functies niet in de geschreven media. De vragen: “ken je iemand, die …..” of “ik zoek iemand, die……”, worden vaak gesteld.

De netwerker is de bezoekende partij. Er is dus ook een ontvangende partij, namelijk de persoon, die de netwerker te woord staat. Het principe van het netwerken op deze wijze is het onderzoeken van de mogelijkheden en de markt van de netwerker, toetsend aan zijn of haar eigen, specifieke aanbod en talenten. Men komt dus niet om een baan vragen, hoewel u zeker in de netwerker een potentiële en geschikte medewerker kunt zien. Natuurlijk kunnen, wanneer er een functie vacant is, er zaken worden gedaan. Wanneer dat niet zo is, kan de netwerker geholpen worden met tips, suggesties, terugkoppeling op het gesprek en mogelijke doorverwijzingen. De netwerker moet, wanneer hij het goed doet, een onuitwisbare indruk achterlaten. De netwerker moet goed voorbereid zijn en een duidelijke boodschap hebben. U kunt daar uitdrukkelijk naar vragen, voordat u hem of haar ontvangt.

Voor de ontvangende partij zijn er een aantal voordelen. Het is een aardige manier om te besparen op de kosten van het werven en selecteren van personeel en dan met name bij functies voor hoger opgeleide medewerkers in het midden- en kleinbedrijf. Bij grotere bedrijven ligt dat gecompliceerder. Daar zijn allerlei procedures en vele schijven die zich er mee bezig houden en is er niet één persoon die er over mag beslissen.

Voorts is het leerzaam voor de ontvangende partij. De netwerker heeft allerlei bezoeken afgelegd bij andere netwerkcontacten. Daarin is informatie verzameld, die voor u ook nuttig is. U heeft tenslotte niet de gelegenheid gehad om dezelfde zoektocht als de netwerker in de markt te doen. Daarnaast is het altijd plezierig en inzicht vergrotend, wanneer u uw eigen verhaal aan een geïnteresseerd persoon kunt vertellen en toetsen. Dat kan uw eigen bedrijfsboodschap alleen maar beter maken. Bij een goed gesprek levert het promotie op voor uw eigen organisatie. Deze wervende werking moet niet onderschat worden. Over een gastvrije ontvangst en een goed gesprek wordt veel doorverteld. Mocht een netwerker bij u in dienst treden dan heeft hij of zij een gedegen ervaring in netwerken. Een competentie, die u in uw bedrijf goed kunt gebruiken. Hij of zij heeft namelijk geleerd om zich bewust te zijn wat er zich in de omgeving van het bedrijf afspeelt. Voor een ondernemende attitude is dat een voorwaarde. Omdat het nog niet zo’n wijd verbreid fenomeen is, moet je als netwerker soms flink doorzetten om een afspraak te kunnen maken. Het is opvallend dat de ontvangende partijen het steeds drukker krijgen. De secretaresse is ook wel eens een lastige drempel. Ik hoop dat er een tijd komt waarbij je – zoals in Amerika – de avond van tevoren belt om de volgende dag langs te kunnen komen. Dat heeft te maken met het feit dat je daar makkelijk je baan kwijt raakt, maar op deze manier er ook weer makkelijk één vindt. Een bekende uitspraak daar is: “be prepared, know your story and network, network, network!!. Misschien wordt u morgen wel gebeld met het verzoek of u de netwerker wilt ontvangen, omdat hij is doorverwezen door een bekende van u. Ik zou het op prijs stellen vinden, wanneer u hem of haar zou willen ontvangen. Ik wens u een plezierig gesprek toe.

KIJK op het noorden, januari 2003, 285, pagina 64

Inhoud