Hoe kunnen we helpen?

Categorieën

Netwerker aangeboden

U bent hier:
< Terug naar overzicht

Netwerker aangeboden

© J.C.Harry van Ingen

Netwerken is een effectieve manier voor het vinden van een nieuwe functie. In een vorig artikel “Netwerker gevraagd”, Kijk op het noorden, januari 2003, nummer 285, is in het bijzonder ingegaan op de voordelen voor een bedrijf om een netwerker te ontvangen. In dit artikel zal nader worden ingegaan op de aandachtspunten en de voordelen voor de netwerker zelf.

Wanneer wordt gekeken naar de kansen op het verwerven van een nieuwe functie, blijkt netwerken ten opzichte van meer traditionele methoden de hoogste score op te leveren. Het solliciteren per brief op een advertentie heeft een lage scoringskans. Dit komt omdat tientallen personen en bij sommige vacatures meer dan honderd personen reageren. Daarenboven moeten er in deze tijd van toenemende werkloosheid veel meer mensen verplicht solliciteren. De organisatie die de vacante positie heeft, heeft hierdoor een grotere keus en kan beter matchen. Hetzelfde geldt voor de intermediairs, zoals werving & selectiebureaus en headhunters. Bovendien is het schrijven van een goede sollicitatiebrief met dito cv een kunst, die men wel moet beheersen om op zijn minst op te vallen. Oefening baart kunst, maar dit is nog geen garantie op succes. Belangrijk om te weten is dat veel vacatures, men beweert wel dat dit meer dan vijftig procent is, niet in een advertentie gepubliceerd worden. Dit komt voornamelijk voor bij het midden- en kleinbedrijf, de grootste banenmotor. De vragen: “ken je iemand, die …..” of “ik zoek iemand, die……”, worden daar vaak gesteld. Achter het bestaan van deze vacatures komt men alleen door te netwerken.

Dat betekent dat u dus als netwerker op pad moet. In plaats van een vrager naar een baan moet u een aanbieder voor een potentiële functie worden. Met deze aanbiedende houding staat u sterk en bent u onafhankelijk. U laat hiermee duidelijk uw zelfbewustzijn en zelfvertrouwen zien. Eigenlijk stelt u zich op als een startende ondernemer die op zoek is naar zijn eerste opdracht. Bij het netwerken staan twee vragen centraal, namelijk: “wat wil ik?” en “waar vind ik wat ik wil?”. Daarvoor hebt u een verhaal nodig, waarin u aangeeft naar welke functie u op zoek bent en impliciet over uw kwaliteiten en talenten vertelt door concrete voorbeelden van werksituaties, waarin u opvallende resultaten hebt geboekt. Het verhaal kan over uw visie gaan, hoe bepaalde zaken verbeterd kunnen worden, over een idee dat verder ontwikkeld moet worden, over een ontwikkeling in de markt waarop ingesprongen kan worden, over uw onderscheidende functionaliteit. Uw doelstelling moet zijn om een onderscheidende indruk over uzelf als persoon en als functionaris achter te laten. Het verhaal ontwikkelt zich al netwerkend en behoeft aan het begin van het proces niet compleet te zijn. In een zich ontwikkelend verhaal zitten vragen, die u een entree geven bij een netwerkcontact en door deze persoon beantwoord kunnen worden. Wanneer u in uw omgeving communiceert met welke vragen u rondloopt, komen er altijd namen van netwerkcontacten naar boven. Netwerkgesprekken leveren tips, adviezen en nieuwe contacten op en brengen u steeds dichter bij uw doel: een nieuwe functie. Het mag duidelijk zijn dat een netwerkproces zorgvuldig opgebouwd moet worden.

Bij het netwerken volgt u twee sporen: namelijk een persoonlijk spoor en een zakelijk spoor. In het persoonlijke spoor komt u door de feedback, die u krijgt, er steeds meer achter hoe anderen u zien en welke persoonlijkheid u hebt. U kunt voor dit doel mensen benaderen die u persoonlijk goed kennen, zoals oud-collega’s, vrienden en familieleden. In het zakelijke spoor ontdekt u met de opgedane zelfkennis en met uw verhaal welke behoefte er in de markt is en welke functie daarbij past. Wanneer u intensief met het netwerkproces aan de gang blijft, wordt u door uw opgebouwde reputatie na verloop van tijd gevraagd voor een functie.

Om uw kansen verder te vergroten, is het aan te bevelen om een loopbaandeskundige in te schakelen die u ondersteunt bij het proces. De terugkoppeling die een adviseur geeft en het overzicht van de arbeidsmarkt dat hij heeft, zijn onontbeerlijk voor het uiteindelijke succes. Het netwerken moet u in de verworven functie blijven voortzetten, weliswaar in een lager tempo. Er wordt namelijk wel beweerd dat wanneer u aan een nieuwe functie begint u al weer moet nadenken over een volgende functie.

Een uitspraak van Confucius is hierbij een leidraad: ”geef mij een functie die bij mij past, dan houd ik op met werken”.

KIJK op het noorden, oktober 2004, 302, pagina 54

Inhoud