Hoe kunnen we helpen?

Categorieën

In gesprek met Harry van Ingen

U bent hier:
< Terug naar overzicht

In gesprek met Harry van Ingen

“ The only true wisdom is in knowing you know nothing” staat op de site van Harry te lezen.

Mijn eerste ontmoeting met Harry dateert uit de tijd dat ik op zoek was naar mijn balans. Hij werkte in die tijd als directeur bij van Ede & Partners. Ik ontmoette toen een man die mij op een hele respectvolle wijze benaderde en mij het gevoel gaf dat ik er mocht zijn, dat ik wat te bieden had. Hij haalde in no time mijn sterke kanten naar boven. Ik ben ze nu verder aan het uitwerken.

Eén van de opdrachten voor mij studie als total coach is een in mijn ogen succesvol coach te interviewen. Mijn eerste gedachte was de man die mij een aantal jaren geleden heeft laten inzien dat ik wat met coachen wilde gaan doen. Deze Coach heet Harry van Ingen. De man die op zijn visitekaartje heeft staan dat hij meester in het luisteren is. Maar bovenal de kunst van het vragen stellen beheerst.

In zijn werkkamer hangt een gemoedelijke sfeer. Veel kasten met boeken en wat opvalt is zijn voorliefde voor Socrates. De beeltenis van deze man uit de oudheid is prominent aanwezig. Uit zijn verhaal blijkt ook zijn passie voor de manier waarop Socrates mensen bevroeg (Socratisch Coachen).

Na een voortvarende periode van onderwezen worden, leren en studeren ontdekte de civiel ingenieur weg en waterbouw dat hij anders was. Ook zijn omgeving waar kennis hoog in het vaandel staat/stond ervoeren hem als anders. Hij was niet de man die zich zelf op de borst klopte, maar besefte dat alleen met behulp van anderen er mooie resultaten geboekt kunnen worden. Harry was anders en bleef anders. Het werd voor hem een zoektocht, zelf heeft hij het over strijd de weg te vinden naar wat hij nu uiteindelijk is geworden. Een groot aanhanger van de wijze waarop Socrates de mensen vragen stelde. In deze manier van vragen ligt de druk bij de ander om na te denken over wat het is dat hij iets doet of niet doet of nog niet heeft gedaan. De respectvolle manier waarop dit gebeurd zou een voorbeeld voor een ieder kunnen zijn.

Socrates betekent alles voor Harry ; Het is een manier van leven Het is een manier van accepteren Het is een manier van vergeven Het is een manier om de ander aan het denken te zetten

Het anders zijn zit hem vooral in het gegeven dat Harry geïnteresseerd is in de persoon achter de façade. Het gaat hierbij niet om de kennis maar om de kwaliteit.

De meester in het luisteren, hij die de kunst van het vragenstellen beheerst heb ik nu leren kennen als een groot en openhartig verteller.

Jack Pater, september 2007

Inhoud